EVOO voor hartgezondheid

Waarom hoge fenolische olijfolie goed is voor je hart

U heeft inmiddels waarschijnlijk gehoord dat consumptie van olijfolie wordt geassocieerd met hartgezondheid en lagere hart- en vaatziekten. Jarenlang hebben artsen en wetenschappers dit toegeschreven aan de “gezonde” onverzadigde vetten in olijfolie, maar recent bewijs wijst erop dat de “medicinale” polyfenolische moleculen in de olie de ware hartbewakers zijn. Deze krachtige moleculen zorgen ervoor dat zelfs een klein beetje van de juiste olijfolie die dagelijks wordt geconsumeerd, kan beschermen tegen hart- en vaatziekten en bestaande schade aan het hart en de bloedvaten kan verminderen. Daarom raden cardiologen aan om over te schakelen op hoog-fenolische olijfolie.

Extra vierge olijfolie is gezond voor het hart

Hoog-fenolische olijfolie is van nature rijk aan ontstekingsremmende en antioxiderende moleculen zoals tyrosol, hydroxytyrosol, oleocanthal en oleuropeïne. Van elk van deze moleculen afzonderlijk, en in combinatie met olijfolie, is aangetoond dat ze de cardiovasculaire gezondheid verbeteren: de bloeddruk verlagen, het “slechte” cholesterol verlagen en de vorming van plaque voorkomen. Een onderzoek, uitgevoerd in Spanje, volgde deelnemers gedurende een periode van vijf jaar en ontdekte dat degenen die hun dieet aanvulden met hoog-fenolische olijfolie een significant lagere incidentie van hartaandoeningen hadden. In feite is een hoger dan gemiddeld fenolgehalte wat een olijfolie kwalificeert om als hartgezond te worden bestempeld, volgens de Europese gezondheids- en veiligheidsautoriteit.

Wat zijn de belangrijke polyfenolen voor de gezondheid van het hart?

 Het type fenolen dat in de olie aanwezig is, is echter net zo belangrijk als het totale fenolgehalte. Een studie in 2017 toonde aan dat degenen die EVOO met grote hoeveelheden oleocanthal specifiek consumeerden, het laagste risico op bloedplaatjesaggregatie en bloedvatblokkering vertoonden. Een ander rapport toonde consumptie van hoog-fenolische olie met andere hoog-fenolische ingrediënten zoals tijm, verlaagde schadelijke cholesterolwaarden en de verharding van slagaders.

 De correlatie tussen deze verbindingen en cardiovasculaire voordelen lijkt overtuigend, maar de exacte manier waarop fenolen deze effecten veroorzaken, verdient meer onderzoek. Een studie toonde aan dat de introductie van hoog-fenolische olijfolie in de voeding van gezonde deelnemers gedurende slechts drie weken veranderingen veroorzaakte in genen waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij de bloeddrukregulatie. Deze door EVOO geïnduceerde veranderingen in genexpressie resulteerden na het onderzoek in een verlaagde bloeddruk.

Beste olijfolie voor hartgezondheid

 Hoeveel olijfolie heb je nodig om je hart te beschermen? Er is geen eenduidig ​​antwoord op die vraag. De meeste onderzoeken geven deelnemers twee lepels per dag, en dit is genoeg om positieve effecten te zien. Toch tonen andere onderzoeken aan dat hoe meer olijfolie mensen consumeren, hoe beter ze beschermd zijn. Maar kwaliteit is belangrijker dan de hoeveelheid – hoe meer polyfenolen, hoe beter, dus kies altijd voor de beste kwaliteit olijfolie die u zich kunt veroorloven. Bekijk hier en hier onze selectie olijfoliën met een hoog polyfenolgehalte.