De “Lianolia” olijfboom

Internationale studies tonen aan dat de olijvensoort de essentiële factor is die de kwaliteit van de olijfvrucht en de olie ervan bepaalt. De Lianolia-olijf komt oorspronkelijk uit Corfu en de Ionische Zee. Het is een veeleisende variëteit die, onder de juiste omstandigheden en zorg, een uitzonderlijke kwaliteit extra vierge olijfolie produceert met een ongewoon hoog gehalte aan nuttige polyfenolen.

De familieboomgaarden zijn gelegen nabij het dorp Agios Mathios, op de berg Gamillios, tussen zeeniveau en 130 meter. Drie generaties van Dafnis-familieleden verzorgen liefdevol de oude Lianolia-olijfbomen, die geen van allen jonger zijn dan 100 jaar. Veel van de stambomen bloeien al meer dan 500 jaar op de vruchtbare hellingen die naar beneden en in de zee leiden. Elk van de 1500 olijfbomen wordt als een vriend behandeld. Het geheim van de gezonde bomen van de families is het bewaren van een evenwicht tussen de wortels, de stam, de bladeren en het respecteren van de verschillende behoeften van de jongere en de oudere bomen. De natuur, de zon, de wind en de regen zorgen voor de rest.

Een van de belangrijkste fasen in de productie van olijfolie is de oogst. Vanwege hun leeftijd zijn de olijfbomen van de familie Dafins 15-25 meter hoog en daardoor buiten bereik van de ladders van de plukkers, wat een bijzondere uitdaging vormt voor het oogsten. Veel olijvenproducenten nemen hun toevlucht tot het slaan van de takken, wat breuken veroorzaakt, of zelfs heftig schudden van de stam om bij de hoge olijven te komen, waardoor de kwaliteit van de producten van het volgende seizoen wordt aangetast.

De vrijgevigheid van de natuur met respect behandelen

De familie Dafnis heeft een eigen methode ontwikkeld om met de hand te oogsten, met behulp van een staaf die zachtjes trilt gedurende niet meer dan 15 seconden, en die de boom niet “shockeert” of schade of kleine wonden aan de takken veroorzaakt. De olijven vallen in netten, die iets omhoog worden bewogen, zodat ze bij het vallen niet worden gekneusd door een botsing met de grond. De timing van de oogst is erg belangrijk. De oogst begint begin oktober, een paar dagen voordat de onrijpe groene olijven beginnen te draaien. Olijven rijpen natuurlijk niet allemaal op dezelfde dag. De familie moet waakzaam zijn om de olijven op precies het juiste moment te verzamelen, meestal binnen een tijdsbestek van 3 weken, en elke batch naar de familiemolen te brengen om binnen 8 uur te persen. Deze zorgvuldige oogstmethode behandelt de vrijgevigheid van de natuur met respect en produceert een lage opbrengst per boom van uitzonderlijk hoogwaardige olijven. Waar andere olijvenproducenten 350 kilo verwachten, zoeken zij zo’n 50 kilo perfecte olijven per boom.

Door voor onze premium olijfolie te kiezen, ondersteunt u duurzame landbouw, het milieu en een familieboerderij van generaties oud. Zij cultiveren hun olijfbomen met behulp van “niet-biologische” methoden en oogsten hun olijven met grote verantwoordelijkheid om de bomen jarenlang te beschermen.