Wetenschap:
Kanker en Alzheimer

Wat is Oleocanthal?

Oleocanthal is een fenolische verbinding die alleen in de natuur voorkomt in extra vierge olijfolie. Het is bekend dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het is getest voor gebruik bij veel aandoeningen, zoals hypertensie en de ziekte van Alzheimer, evenals kanker.

Oleocanthal:  Bestrijden van kankercellen en het vertragen van de ontwikkeling van Alzheimer

Oleocanthal is een van de belangrijkste gezondheidsbevorderende moleculen in medicinale olijfolie. Meer dan 300 peer-reviewed wetenschappelijke studies impliceren dat oleocanthal een kankerbeschermend, ontstekingsremmend, antioxidatief, antimicrobieel en neuroprotectief middel is. Hoe kan een klein molecuul zoveel doen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te bestrijden? Het antwoord is in zijn zeer reactieve chemische samenstelling.

Oleocanthal werd voor het eerst gezuiverd uit olijfolie in 1992 en zijn eigenschappen zijn sindsdien grondig bestudeerd. Uit eerste tests met menselijke cellen in 2005 bleek dat oleocanthal een buitengewoon effectief ontstekingsremmend molecuul is – sterker dan ibuprofen. De naam oleocanthal is samengesteld uit oleo – wat Latijn is voor olie, canth – ook Latijn, voor het stekende gevoel dat het achter op de tong genereert, en al – wat verwijst naar de zeer reactieve aldehyden die dit molecuul zo krachtig maken. In feite is het proeven van een olie voor die kenmerkende smaak van het gehemelte een snelle manier om na te gaan of het rijk is aan oleocanthal.

Wetenschappers en clinici over de hele wereld hebben het belang van oleocanthal als een belangrijke beschermer tegen kanker bestudeerd. Studies zowel in vitro (in een schaal) als in vivo (in een lichaam) hebben aangetoond dat oleocanthal cellen beschermt tegen kanker, de groei van kankercellen vertraagt, kankercellen doodt en uitzaaiingen voorkomt. Deze effecten werden bereikt bij een groot aantal kankersoorten, waaronder borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, alvleesklierkanker en leukemie. De meeste onderzoeken toonden de tumorbeschermende eigenschappen aan met behulp van gezuiverde oleocanthal. Maar de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat olijfoliën die rijk zijn aan oleocanthal ook kankerbeschermend zijn en in sommige gevallen zelfs krachtiger dan pure oleocanthal. Hoewel dit effect niet goed wordt begrepen, heeft het mogelijk te maken met het samenspel tussen de verschillende andere medicinale moleculen in olijfolie, of de voordelen van oleocanthal op ons darmmicrobioom.

Oleocanthal en het vertragen van de ontwikkeling van Alzheimer

Naast zijn tumorbeschermende eigenschappen, is aangetoond dat oleocanthal de ontwikkeling van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten vertraagt. De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door de opeenhoping van abnormale eiwitten in de hersenen, wat leidt tot disfunctie van neuronen en uiteindelijk tot dood van neuronen. Oleocanthal bleek deze toxische eiwitten af ​​te breken en uit de aangetaste neuronen te verwijderen, waardoor de prognose van de ziekte werd verbeterd. Een recente studie in The Journal of Nutritional Biochemistry testte het gebruik van olijfolie naast donepezil (Aricept®) – een Alzheimer-medicijn dat wordt gebruikt om symptomen in alle stadia van Alzheimer te behandelen. De wetenschappers wilden weten of olijfolie donepezil effectiever kan laten werken.[2]

In de meeste laboratoriumonderzoeken werden resultaten bereikt met hoge doses pure oleocanthal. Om dezelfde voordelen te behalen door middel van EVOO-consumptie, moet de concentratie van oleocanthal daarom buitengewoon hoog zijn. De gemiddelde verse, hoogwaardige EVOO bevat ongeveer 100 milligram oleocanthal voor elke kilo olijfolie. Hiervoor zou elke dag minstens een half kopje kwaliteitsolie moeten worden geconsumeerd om enige bescherming tegen ziekten te bieden. Aan de andere kant bevatten medicinale topolijfoliën, zoals The Governor, maar liefst vijf tot tien keer deze concentratie oleocanthal, waardoor dezelfde gezondheidsvoordelen kunnen worden behaald met een veel lagere consumptie – slechts één lepel per dag.
Certificate of Analysis